събота, 26 януари 2019 г.

Основата на Кудо



Различно е Кудо! Да, смесено бойно изкуство е. Свързват го с муай тай, кик бокса и т.н. Това се прави единствено по рекламни причини. Да, ползва се всичко. Но, в ядрото си е КИОКУШИН !!!

Киокушин, върнат към източника му, такъв какъвто в началото е бил - ръце и над раменете, плюс достатъчно борба. Боен киокушин! Именно киокушин. Динамиката, плътността на атаката, пробивната настъпателност... Ударите и ритниците, придвижването - носят отпечатъка на киокушина. Именно на киокушина, не на кик бокса или муай тай - ползва се всичко, но движението, малките специфични разлики в ударите и ритниците, енергията и духът са от киокушина. Защо тогава е наречено Кудо, а не просто боен киокушин? Защото тръгвайки по своя пътека, човек среща съпротива и е нужно да се диференцира, затова!

Скоро слушах изказване на варненски треньор по шотокан (когото познавам и уважавам!), въвеждащ кудо - твърдеше, че кудо по динамиката си, е по-близо до шотокан. Да, но не, нищо общо - стойката, придвижването, агресията, духът са си чист киокушин. Защо е наречено Кудо, обясних. Доближава се до бойното самбо и мма, но освен в малките разлики в движенията, там отсъства промъкващият се японски нравствен кодекс, култура и уважение - будо! Защото целта тук не е млатенето, а духът!

Разбира се, всеки може да се насочи към кудо и тренира, от който и стил да е!

Кудо - боен Киокушин!

Осу

Няма коментари:

Публикуване на коментар